Faxsen Nytt nr. 5/2016

«Faxsen» snart hjemme igjen:

Lørdag kveld ble «Faxsen» sjøsatt etter nesten 2 måneder på slip. Nå gjenstår rigging og litt «finpuss» her og der. Går alt etter planen vil vår stolte 100 åring igjen være ved kai i Bodø onsdag 16. mars. «Faxsen» er nå nypusset fra mastertopp til stråkjøl og klar for en hektisk jubileumssesong.

 

Hele skroget er slipt ned, både over og under vann, og deretter behandlet etter alle kunstens regler. Rekker og rorhus er malt. Mastrene og bommene oljet. Dieseltankene er reingjort og inspisert. Christer Valstad i Saltdal Verft A/S har gjort diverse småreparasjoner om bord, i tillegg til å skifte stråkjøl under hele båten. Skipskontrollen har gjort sine kontroller og merknader er rettet opp.

Vi oppfordrer venner av «Faxsen» til å ta en tur på kaia når den kommer til byen på onsdag. Litt mer presist tidspunkt kommer etter hvert. Vi i stiftelsen kan ikke love kake når vi kommer, men vi byr gjerne på en kaffekopp til dere som legger turen nedom kaia.

Når båten kommer til byen ligger det en betydelig utfordring i å få den klar til lofottur og VM i skreifiske. Lofotturen skal etter planen starte 30. mars, så det er ikke mer en tid av veien for å bli ferdig. Hovedutfordringen blir mer eller mindre rundvask av hele båten under dekke.

 Første økt satser vi på å ta allerede torsdag 17. mars, fra kl. 18.00 og utover kvelden.

Tilskudd fra Riksantikvaren:

Etter søknad har Riksantikvaren gitt Stiftelsen Faxsen et tilskudd på inntil kr. 272.000,- til dekning av kostnader i forbindelse med noen av arbeidene som er gjort på Rognan. Opprinnelig søknad var på kr. 422.000,-, men vi i Stiftelsen er likevel godt fornøyd med tildelingen.

I begrunnelsen for tilskuddet fra Riksantikvaren heter det bl.a. «Båten er drevet av Stiftelsen Faxsen med kultur- og kunnskapsformidling som overordnet mål. For å bidra til denne aktiviteten gir Riksantikvaren i 2016 tilskudd til utbedring og vedlikehold til nærmere spesifiserte oppgaver»

Det stilles strenge krav til hvordan arbeidet skal utføres og dokumenteres.

I tillegg til «Faxsen» får 5 andre båter tilskudd fra Riksantikvaren for 2016. Samlet tildelingssum for de 6 båtene fra Nordland er på neste 7 millioner kroner.

Forhåndsvarsel om boknafiskaften på Nyholmen:

Under forutsetting at det blir fisk å få på lofotturen inviterer motorgruppa i kystlaget og Stiftelsen Faxsen på boknafisk med tradisjonelt tilbehør på Rødbrygga lørdag 30. april, kl. 19.00. Maritimt sosialt lag utover kveld, ispedd en dose med informasjon og oppdatering om arbeidet med landsstevnet 2016 som nærmer seg med stormskritt.

Mer informasjon om opplegget, pris og påmelding kommer etter lofotturen.

Velkommen til innsats for vår 100 år gamle stolthet!

Hurtiglinker

   


 Flere linker 

Mannskap:

Her er linken til våre interne booking og mannskapsider:

 Logg inn