1 2 3 11

FaxsenNytt nr. 11/2020

Et år preget av avlysninger og begrensninger som følge av koronaen går mot slutten. Heldigvis ser det nå ut til at det er lys en plass der framme i 2021- tunnelen.

Det gir håp om at vi i løpet av 2021 igjen kan ha tilnærmet normal aktivitet på «Faxsen» og ser fram til å kunne ønske gamle og nye venner av «Faxsen» velkommen ombord.

Med ønske om ei fredfull julefeiring og et godt nytt år!

FaxsenNytt nr.5/2020

Kystlagstur til Arnøy Brygge og Bliksvær 26. – 28. juni:

Vestfjordseilasen er avlyst. Kirkesøndagen på Rørstad 21. juni er utsatt til 2. august. Bergen 2020 er avlyst og vi vet ingenting om det blir Trebåtdager på Rognan 3. helga i august. Det betyr at det blir dårlig med kystlagsturer i sommer. Dette ønsker vi å gjøre noe med og inviterer til kystlagstur til Arnøy Brygge og Bliksvær 26. – 28. juni etter følgende opplegg:

Fredag 26. juni:

Avgang fra Bodø kl. 16.00, ankomst Arnøy Brygge ca. kl. 18.00. Stort havrettsbord for dem som ønsker det serveres fra kl. 18.30. Pris: kr. 850,- pr. person.

Alternativt vil kokken kunne servere tallerkenrett til oss fra kl. 19.00. Vi kan velge mellom Dagens fisk til en pris av kr 310,- eller dagens kjøtt til en pris av kr. 320,-. Hva den enkelte ønsker å spise må oppgis ved påmelding, som vil være bindende.

Lørdag 27. juni:

Først frokost så avgang fra Arnøya kl. 09.00, ankomst Bliksvær kl. 11.00.  Dugnad på Heimbrygga utover dagen og ettermiddagen. Enkel lunch i løpet av dagen. Ferskfiskmiddag på brygga kl. 20.00. Sosialt samvær med Bliksværingan utover kvelden.

 Søndag 28. juni:

Etter en god frokost hiver vi oss i jobbing på brygga utover dagen. Enkel lunch før avgang mot Bodø. Avgang fra Bliksvær seinest kl. 15.00, ankomst Bodø kl.16.30.

Koronaen setter foreløpig visse begrensinger for oss. For å overholde meterregelen har vi satt en begrensning på 20 personer ombord. Ved overnatte ombord må vi regne køyene i rommet som enkeltkøyer. Det betyr maks 13 køyeplasser (4 i lugaren, 4 i rommet, 2 i maskinisten, 2 i kahytten og 1 i bestikken). Muligheter til å bestille overnatting på Arnøy Brygge, men i Bliksvær er telt eneste alternativ.

Fortløpende påmelding til post@faxsen.no. Husk å oppgi om du skal ha havrettsbord eller tallerkenrett på Arnøy Brygge. Det enkelte betaler selv for det en spiser og drikker på Arnøy Brygge. Samme gjelder overnatting. For «kalaset» på Bliksvær betaler den enkelt kr. 150,- i matspleis + litt dugnadsinnsats for overnattinga ombord.

Sommervedlikehold:

Takket være godt oppmøte og ei utrolig hektisk helg på Rognan i slutten av mai fikk vi gjort det meste av vedlikeholdet på skrog, både over og under vann. Men fortsatt gjenstår en del små og store vedlikeholdsoppgaver som vi skal ta ved kai Bodø. Derfor satser vi på dugnad på mandager framover i juni. Vi starter som vanlig kl.18.00 og holder på utover kvelden. Målet er at «Faxsen» skal være ferdig pusset til vi kanskje tar oss en tur på fjorden for å hilse på «Christian Radich» når den stolte seilskuta kommer innom Bodø i begynnelsen av juli.

Velkommen om bord!

Aha

Faxsen Nytt nr. 2/2020

Årets Lofottur med «Faxsen»:

Vi har satt av hele uke 12 til årets Lofottur med «Faxsen». Avgang fra Bodø søndag 15. mars kl. 12.00, med Henningsvær som mål. Mandag 16. tirsdag 17. og onsdag 18. satser vi på å fiske for salg. «Faxsen» kan lever fisk på fritidskvoten til en verdi av inntil kr. 50.000,-

Torsdag 19. tar vi med noen av våre venner fra «Børøysund» på tur samtidig som vi forflytter oss fra Henningsvær til Svolvær. Fredag er det ut med deltakere i Lofotcupen og lørdag er det ut med deltakere fra VM i skreifiske. Søndag fiskes det til eget bruk før kursen settes over fjorden igjen. Beregnet ankomst Bodø seint søndag kveld.

Har du ikke anledning til å bli med hele turen så kan du enten ta Hurtigruta eller NEX-en over fjorden. Nordgående hurtigrute går daglig fra Bodø kl. 15.00, ankomst Svolvær kl. 21.00. NEX-en har daglig avgang fra Bodø kl. 18.00, ankomst Svolvær kl. 21.25. Info om buss Svolvær- Henningsvær finner du på 177 Nordland.

Vi har priset lofotturen slik:

 • For perioden søndag til og med onsdag betales det kun kr. 100,- pr. person til dekning av maten. Forutsetningen er at en deltar i fiske og arbeidet med å klargjøre fisken for salg disse dagene.
 • For perioden torsdag til og med søndag betales kr. 350,- pr. døgn, mat inkludert.

Dersom det noe du lurer på så er  det bare å ta kontakt.

Fortløpende påmelding til post@faxsen.no       

Velkommen ombord !

FaxsenNytt nr.10/2019

Velkommen til nyttårskaffe:

Onsdag 8. januar 2020 kl.18.00 inviterer vi til nyttårskaffe på Rødbrygga på Nyholmen.

Her vil vi presentere våre planer for 2020, inkludert utkast til seilingsplan for sommerturen til Forbundet KYSTENs landsstevne i Bergen. Vi viser bilder fra sommerens tur til landsstevnet i Trondheim. Kanskje blir det også en videosnutt fra «gamle dager».

Vi spanderer kaffe og pepperkake og sier takk dersom noen tar med seg rester av julekakene.

«Faxsen» under krigen:

At «Faxsen» var under tysk kontroll og gikk som vaktbåt i Trondheimsfjorden under krigen er godt kjent fra før. At tyskerne ga båten navnet «Butt» er kanskje ukjent for mange av oss.

Vi har nå dokumentasjon som bekrefter at det faktisk var «Butt» som midlertidig stoppet Shetland Larsens kutter «Arthur» da den var på tur inn Trondheimsfjorden for å torpedere «Tirpiz». Hendelsen skjedde i slutten av oktober 1942.

Nytt for oss er at «Butt» muligens ble brukt som røykleggingsbåt for «Tirpiz» da denne lå i Kåfjord. Vi jobber med å finne sikker dokumentasjon på dette.

Stiftelsen Faxsen ønsker alle ei fortreffelig jul og et trivelig nyttår!

Faxsen Nytt 9/2019

Faxsen i Bergen

Bergen 2020:

Styret i Stiftelsen Faxsen har bestemt at «Faxsen» deltar på stevnet i Bergen under forutsetning av tilstrekkelig mannskap til turen. Vi jobber videre ut fra at turen vil bli delt i 4 slik:

 • Kystlagstur Bodø – Bergen. Avgang Bodø 6. juli, ankomst Bergen 16. juli
 • Deltakelse på Forbundet KYSTENs landsstevne i tiden 16. – 19. juli
 • Pilegrimstur Bergen – Trondheim i tiden 20. – 28. juli
 • Kystlagstur Trondheim – Bodø i tiden 29. juli – 2. august

Seilingsplan for turen presenteres når vi inviterer til nyttårskaffe på Rødbrygga.

Nyttårskaffe på Rødbrygga:

Onsdag 8. januar 2020 inviterer vi til nyttårskaffe på Rødbrygga. Her presenterer vi seilingsplan for Bergen 2020 + noen tanker om andre aktiviteter i 2020. Satser også på et gjensyn med sommerens kystlagstur til Trondheim. Mer info kommer etter hvert.

Vedlikehold høst 2019/vinter 2020:

Vi er godt i gang med høstens og vinterens planlagt vedlikehold. Maskinistlugaren har fått full renovering, Trapp ned til rommet + dørk og leider i lugaren er malt. Neste store oppgave er full renovering av kahytten og diverse renoveringsarbeid i rorhus og bestikk.

Premiering av dugnad:

For å stimulere til økt dugnadsinnsats har Styret i Stiftelsen Faxsen har bestemt at de som deltar på 8 dugnader eller mer pr. år gis 15 % rabatt på turer med «Faxsen». Dugnad hver mandag fra kl. 18.00.

Bedre markedsføring?:

Chartersesongen 2019 er over og vi kan se tilbake på en sesong med kun 10 charterturer. Vi har derfor startet en diskusjon i styret om hvordan vi bedre skal markedsføre «Faxsen» som produkt framover.

Noen av tiltakene som diskuteres er samarbeid med andre aktører, målrettet bruk av facebook, skilting på kaia, Visit Bodø m.m. Vi ser også på muligheten for å tilby ulike «pakker» til byens befolkning, f.eks.  ettermiddagsturer i Bodøs vakre skjærgård.

«Faxsen» under krigen:

At «Faxsen» var under tysk kontroll og gikk som vaktbåt i Trondheimsfjorden under hele krigen er godt kjent fra før. At tyskerne ga båten navnet «Butt» er kanskje ukjent for mange av oss.

Vi jobber for tiden med å finne ut om det var «Butt» som midlertidig stoppet Shetland Larsens kutter «Arthur» da den var på tur inn Trondheimsfjorden for å torpedere «Tirpitz». Hendelsen skjedde i slutten av oktober 1942.

FaxsenNytt nr. 7/2019

Vellykket Trondheimstur:

Årets sommertur til Forbundet KYSTENs landsstevne i Trondheim må kunne kalles vellykket på alle måter. Et flott skue når «Blomøy», «Solabris» og «Bolga» fra Salten Veteranbåtlag. + «Faxsen», «Folkvang» «Storøy», og «Havblikk» (fra Andenes) stevnet ut Skagleia med Krokholmen og «Vinden Dra» arrangementet som mål. Fra Sandnessjøen sluttet «Leiskjær», «Nykværing» og «Dønning» seg til «konvoien», Etter hvert kom flere til og på det meste telte vi 17 båter rundt oss.

Da vi bakket inn i kanalhavna i Trondheim ble vi hilst velkommen av folk som sto tett langs kaiene. Selve landsstevnet ble gjennomført i strålende vær og med masse folk langs kaiene alle dager. Det ble ingen priser til «Faxsen» i år, men vi er fornøyd med landsstevnet og rammene rundt.

Søndag var det hele over og vi satt kursen mot nord igjen. Lysøysundet, Jøa, Rørvik og Brønnøysund før vi stevnet ut mot Lovund, Husøya, Sanna, Selvær, Myken, Valvær og Støtt. På Støtt koste vi oss med en fantastisk middag og omvisning på Støtt Brygge. I strålende sol klappet vi til kai lørdag etter 2 flotte uker på tur. Takk til alle som gjorde turen mulig. Du finner en del bilder fra Trondheimsturen på vår facebookside.

Bergen 2020:

Forbundet KYSTENs landsstevne i 2020 er lagt til Bergen i tiden 16. – 19. juli, med Bergen kystlag som arrangør. Vi har alt fått signaler om at «Faxsen» er ønsket til neste års landsstevne, men det er mange forhold som må på plass om vi skal gjennomføre en slik tur – ikke minst mannskap for turen. 

Hjertestarteren på plass:

Vi i Stiftelsen Faxsen har lenge snakket om å investere i en hjertestarter ombord. Takket være gaven vi fikk fra Gamle Salten Venneforening før jul i fjor har vi nå fått kjøpt inn en hjertestarter. Denne ble tatt ombord før Trondheimsturen og er nå plassert i nedgangen til rommet.

Fiske for levering:

I vinter fikk vi avklart at «Faxsen» kan fiske fritidskvoten, dvs. for inntil kr. 50.000,- I vinter levert vi en del skrei, men fortsatt har vi ikke fylt opp kvotesummen. I løpet av ettersommeren og høsten håper vi derfor på å få levert en del storsei. Dette kommer vi tilbake til etter hvert.

Charterturer framover:

Etterspørselen etter charterturer har ikke vært særlig stor så langt i år. Framover i august har vi 2 booka turer og 2 forespørsler om tur. For å markedsføre oss litt bedre har vi satt i bestilling en plakat som vi skal plassere på godt synlig plass om bord.

Velkommen ombord

FaxsenNytt nr. 5/2019

 Dugnader framover:

Det blir dugnad ombord på «Faxsen» mandag 20. mai fra kl. 10.00 – 14.00 og fra kl. 18.00 og utover kvelden.  Ved behov tar vi ei økt også på tirsdag 21. mai.  Målet er å bli ferdig med det på skroget vi ikke rakk på Rognan, samt gjøre båten presentabel til vi skal ut å hilse den nye redningsskøyta «Odd Fellow II» velkommen til byen lørdag 25. mai kl. 18.00.

Mandag 27. mai og tirsdag 28. mai blir det dugnad ombord etter samme mal som for uka før. Mer info om denne kommer i egen mail.

Velkommen til «Odd Fellow III»

Lørdag 25. mai går «Faxsen» ut for å møte og hilse den nye redningskøya velkommen til byen. Det blir avgang kai kl. 17.00. Vi tar inntil 30 passasjerer og medlemmer av kystlaget Salta/ Forbundet KYSTEN prioriteres.  Påmelding til post@faxsen.no Turen er gratis.

Vi oppfordrer alle medlemmer av kystlaget med båt, spesielt tradisjonsbåt, til å ta turen ut i Skagleia for å hilse «Odd Fellow III» velkommen til byen.

Trondheim 2019:       

Viser til tidligere info om Trondheim 2019, bl.a. i FaxsenNytt nr. 1/2019. På grunn av avmelding har vi pr. dato følgende ledig på turen:

 • 1 ledig køye i lugaren på strekningen Bodø – Trondheim
 • 1 dobbeltkøye i rommet ledig på strekningen Brønnøysund -Trondheim. Muligheter for å komme ombord i Sandnesjøen mandag 15. juli før avgang.
 • 1 dobbeltkøye i rommet på strekningen Trondheim – Bodø

Har du spørsmål om Trondheim 2019 ta kontakt med Arne H på arneharrya@gmail.com

Ved kai Trondheim har vi pr. dato full båt.

«Forhåndsvarsel»:

Søndag 16. juni invitere vi til familietur med «Faxsen» til Landegode. Detaljer kommer etter hvert.

Minner om at «Faxsen» følger «Hæringen» på Vestfjordseilasen siste helga i juni. Avgang fredag, med retur i løpet av søndag. 6 køyeplasser reserveres mannskapet på «Hæringen» + 3 – 4 til mannskap. Resten ledig. Påmelding til post@faxsen.no

Velkommen ombord

FaxsenNytt nr. 3/2019

Tradisjonell Lofottur og VM i skreifiske:

Vi minner om  vår tradisjonelle lofottur i forbindelse med VM i skreifiske.

 • Avgang fra Bodø tirsdag 19. mars kl. 12.00, med kurs for Henningsvær
 • Onsdag 20. fisker vi for medseilerne på turen.
 • På torsdag blir kanskje noen flere med ut og på turen fra Henningsvær til Svolvær
 • Fredag 22. og lørdag 23. mars går vi ut med deltakere på Lofotcupen og VM
 • Søndag og eventuelt mandag morgen/formiddag fisker vi for medseilerne på turen
 • Retur slik at vi er ved kai Bodø seint mandag kveld (25.mars)

Ny pris: Medlemmer av Forbundet KYSTEN: kr 300,- pr. døgn. Ikke medlemmer: kr 500,- pr. døgn, som omfatter overnatting og mat. Påmelding til: post@faxsen.no 

Muligheter for å ta hurtigbåt til/fra Svolvær, Daglig hurtigrute fra Bodø til Svolvær kl.15.00. Daglig fra Svolvær til Bodø kl. 20.30.  

Dugnader framover:

Dersom temperaturen kryper ned mot 7 – 8 minus blir det ikke dugnad ombord på «Faxsen» mandag 11. mars. Med planlagt avgang på lofotturen tirsdag 19. mars må neste helg i tilfelle brukes til å klargjøre båten for lofotturen.

Slipsetting på Rognan i uke 19:

«Faxsen» skal slipsettes på Rognan i uke 19 (5. til 10. mai). Under forutsetning av at været blir bra er målet at vi skal få bunnsmurt, smurt skroget og malt hvitrekkene og egnerhuset. Resten av det ytre vedlikeholdet tar vi ved kai Bodø.

Trivelig om noen har anledning til å «ta et tak» i forbindelse med slipsettinga. Kommer tilbake med forslag til transport m.m.

Velkommen ombord

Faxsen Nytt nr. 1/2019

Trondheim 2019:

Her presenterer vi planene for sommerens tur til Forbundet KYSTENs landsstevne i Trondheim 18. – 21. juli.

Vi åpner nå for en ikke bindende påmelding til turen. Bindende påmelding, innen 1. mai, kommer vi tilbake til etter hvert. Opplysninger om priser og påmelding finnes i vedlagte nyhetsbrev.

Avgang Bodø fredag 12. juli, kl. 16.00, med kurs for bryggedansen på Krokholmen. Lørdagskvelden blir det «pubkveld» på Heimbrygga til «Blomøy» på Gjesøya. Søndagskvelden blir i Sandnessjøen og mandag avslutter vi i Rørvik.  Målet for tirsdag er Lysøysundet. Onsdag ettermiddag/kveld samles båtene fra nord (trolig på Austrått/Brekstad), før kursen på torsdag settes mot landsstevnebyen.

Etter et forhåpentligvis minnerikt landsstevne bryter vi opp i løpet av søndag formiddag med Vallersund som mål. Mandag avsluttes med et besøk hos Jøa kystlag. Tirsdag er målet Brønnøysund.  Så fremst været tillater det og alt fungerer så er onsdagens mål Lovund. Herfra fortsetter vi ut mot Træna, med besøk både på Husøya, Sanna og Selvær, som er torsdagens mål. Fra Selvær fortsetter vi mot Myken, Valvær og Støtt. Lørdagen gjenstår bare etappen Støtt – Bodø.

Dersom været ikke tillater at vi går «ytter» blir alternativ seilas at vi går fra Brønnøysund onsdag morgen. Innom Forvik og Alstahaug (med besøk på Petter Dass museet) før vi ender opp i Sandnessjøen. Torsdag går vi til Åkerøyvågen på Dønna for å bli med på Sjarken-festivalen som arrangeres der. Fredag fortsetter vi mot Rødøya og Klokkergården, før turen avsluttes i Bodø ut på ettermiddagen lørdag 26. juli.

Vi har regissert stor interesse for Trondheim 2019 og regner med full båt både til og fra Trondheim – og ikke minst ved kai i Trondheim.  Vi vil derfor samarbeide med Salten Veteranbåtlag om å tilby plasser ombord på «Blomøy» og «Solbris» for dem som ikke får plass ombord på «Faxsen».

Priser for medseilere: Medlemmer av Kystlaget Salta/ Forbundet KYSTEN = kr. 450,- pr. døgn pr. person inkludert mat. Ved kai Trondheim er prisen satt til kr. 350,- pr. døgn pr. person, som kun innbefatter overnatting og enkel frokost.

Påmelding: post@faxsen.no

Velkommen ombord!

1 2 3 11

Hurtiglinker

   


 Flere linker 

Mannskap:

Her er linken til våre interne booking og mannskapsider:

 Logg inn